Fluisterconcert

Foto 3 Simone de JongkleinstFoto Verwonderd duin: Karen Bosma

Het Fluisterconcert is spoken word, een ligconcert onder de sterren. Een verhaal in fragmenten, verteld door een verteller, vele fluisterstemmen, muziek en 8 speakers. Over het bevatten van bos, het plantaardige van mensen en eeuwige beweging.

Hier ben jij, onder de maan, in lucht.
je ligt op het gras,
het gras draagt jou.
Kijk eens naar boven: takken, lucht, bomen,
een wolk misschien
Wat weet jij van bomen?
wat weten bomen zoals jij?
wat weet jij van wolken?
pak jij ook wel eens zo samen?

Luister hier fragmenten op Soundcloud

Zittend en liggend op een mooie buitenplek is het publiek omringd door de muziek en de stemmen, hoort de omgevingsgeluiden, ziet de bomen, voelt het gras, laat zijn eigen gedachten gaan. Dat geheel vormt het Fluisterconcert.

tekst, concept, uitvoering: Simone de Jong
muziek, uitvoering: Marieke van de Ven
aanvullende zang: Isadora Tomasi

Het Fluisterconcert is een project in ontwikkeling. De eerste proeve werd uitgevoerd op festival Verwonderd Duin in de Kennemer Duinen.

********

Vlucht

Oerol 2015 en Karavaan 2016 en 2017: muziekinstallatie Vlucht van Pé Okx, tekst Simone de Jong

P1040909

voor ons is de wereld plat
we denken langs de grond
we lopen rechtuit
we rijden op de weg en kijken
naar een horizon voor ons
voor ons is de wereld plat
we weten dat het een bol is
maar we zien de kromming nooit

Met het ene oor in de lucht bij het geluid van de grutto’s en het andere oor bij de muziek die uit nestjes op de grond komt, maakt de luisteraar liggend een reis met een vogel die zo stoer is als je nooit besefte en die bedreigd wordt door het gedrag van de mens. De grutto is inmiddels vogel van het jaar!

Luister hier een fragment.

*******

Gedachtenconcert

het is geen voorstelling
het is geen concert
ga zitten, sluit je ogen en laat je meenemen op een muzikale trip door de gedachtenwereld,
de meest kaleidoscopische wereld die er bestaat

Iedereen is geboren met een hoofd. Een hoofd waarin gedachten rond waren, ideeën opkomen, herinneringen te binnen schieten en dromen oprijzen. Je eigen binnenwereld kan zeer aangenaam zijn, maar ook verworden tot een soort hel. En dat beleef je allemaal alleen. Je kunt je hoofd niet delen. Wij doen een poging toch in andere hoofden te kijken. ‘Ja, het is gewoon een grote stad eigenlijk daarbinnen, een kakafonie van gedachten indrukken oordelen de hele tijd door, het gaat maar door, het tuimelt over elkaar heen.’ En hoe zit het eigenlijk met jouw gedachten?

Simone de Jong – concept, tekst en stem Robert van Heumen – compositie en muziek.  Dit project is mede mogelijk gemaakt door het SNS REAAL Fonds, het NFPK en STEIM.

‘ik vond het zo gek dat het zo’n visuele voorstelling was, al deed ik mijn ogen dicht, ik zag het hele instituut voor me…’  publieksreactie festival Zwart

Luister een fragment:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

En nog één!

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Zwolle, Festival Zwart, juli 2011/ Amsterdam, Ostadetheater, 9 en 10 februari 2012, 20.30u, 020-6795096 Alkmaar, Festival Toon en Taal, lokatie Centrale Bibliotheek, 11 feb 2012, 17.00 u, 072-5202022 Starnmeer, (bij De Rijp) Buitenwerkplaats, 17 februari 2012, 13.30u

********

Like Harry – een muziek-theatrale geluidswandeling

Er is een man die niet kan stoppen met lopen. Niemand weet waar hij heen gaat, hij doorkruist stad, land, Davidlooptwal. Je wordt uitgenodigd hem met koptelefoon op achterna te lopen, de sporen te zoeken van zijn snelle voeten. Intussen hoor je een muzikaal verhaal over denken en de verleidingen en valkuilen van het hoofd. Je kunt je hoofd niet delen, je bent er altijd alleen. Are you like Harry?

De hersenen staan de laatste tijd flink in de belangstelling, getuige de populariteit van de boeken van o.m. Victor Lamme en Dick Swaab. Maar wat vertellen gewone mensen als je ze vraagt naar de werking van hun brein en in dit geval hun gedachten? Voor Like Harry interviewde Simone de Jong allerlei mensen hierover: hoe denk je, wat denk je, bestaan er verschillende soorten denken, hoe werkt dat bij jou, enz. Citaten heeft ze verwerkt in een verhaal over een merkwaardig instituut en een man die niet kan stoppen met lopen. Samen met de muziek van Robert van Heumen leidt dit tot een fascinerende, licht filosofische muziektrip door het hoofd. Je loopt deze wandeling met een te lenen Ipod met koptelefoon.

Robert van Heumen – compositie en muziek, Simone de Jong – tekst en regie. Met citaten van Lorena, Rhody, Sjoerd, Juliëtte, Joop, Dik, Maartje, Ditte, Alette, Julien, Lieve, Hester, Ruud, Hugo, Abdelkarim, James & Sarah. Gareth Davis, Chris Saris, Rozemarie Heggen – musici. Dirk Groeneveld – dramaturgisch advies. David Dramm – muzikaal advies. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het SNS REAAL Fonds, het NFPK en STEIM.

 

 

Gaudeamus Muziekweek Utrecht: 7,10 en 11 september 2011

Check deze website voor nieuwe data.

Luister fragmenten  of luister een interview via Eigentijds VPRO (vanaf 35 min)
Voor programmeurs: klik hier voor alle (technische) info en vide0
Like Harry is opgenomen in de mei editie van Gonzo Circus -tijdschrift over vernieuwende muziek en cultuur! Je kunt ‘m lopen door een kleine vergoeding te betalen of abonnee te worden van Gonzo, zie hier.

 

 

 

 

 

*******

Hoofd!

is een project waarbij Simone mensen interviewt over hun hoofd. In 1996 begonnen, is het een project dat zo nu en dan wordt hervat. Voor het VPRO-programma Nachtpodium maakte ze in 2005 interviews, waarvan een extract werd uitgezonden. Voor Like Harry (zie boven) zijn er weer nieuwe interviews gemaakt en ook oude fragmenten verwerkt . Zie hier onder meer Carel Struyken, Hugo Verbrugh, tante Bep en Tjitske Jansen, uitgezonden bij Nachtpodium van de VPRO. Binnenkort weer hier te zien.

Hoofd! deel 1

 

Hoofd! deel 2

 

Hoofd! deel 3

 

Een paar citaten uit eerdere interviews:

Joop:
`Het beeld van mijn hoofd is dat van een volslagen oncontroleerbaar mechaniek.`

Paul:
`Ik zie mijn hoofd als een trechter met een groot gat naar boven. Ik voel altijd of die fontanel wel dicht is.`

Alette (11 jaar): `Als je in iemands hoofd zou kunnen kijken, kon je zien hoe het er van binnen uit ziet. En als je achter iemand staat, kan je door iemand zijn ogen kijken, lijkt mij. … Dan zie je hoe hij de wereld ziet, lijkt mij..  .. Als je hoofd van glas is, dan zou het kunnen. Dan moet je wel uitkijken dat je niet valt, want dan is je hoofd kapot.`

Joop:`Soms kijk ik iemand aan en dan denk ik hoe is het in godsnaam mogelijk dat je de wereld in kan kijken door een ander paar ogen dan mijn ogen. Ik probeer me voor te stellen hoe dat is en ik realiseer me dat dat bijna net zo ingewikkeld is als me proberen voor te stellen waar het universum eindigt.`

******

Gelukkig

2005 In drie Amsterdamse parken wordt door de 11-jarige Joeri aan voorbijgangers gevraagd of ze gelukkig zijn. Ze ontwikkelt zich tot een kleine Frans Bromet. Uitgezonden door Nachtpodium VPRO, 2005. Kort maar mooi.

Binnenkort weer hier te zien.